Heart Space – 23 november, St Walburgiskerk Antwerpen

Heart Space is een liturgische performance die via dans en beweging ruimte schept voor heling. Geleid door de dans bouwen wij – publiek en performers – samen aan een veilige ruimte. We bewegen via de liturgie doorheen momenten van pijn en verzet en gaan op zoek naar hartwarmte onder de koude kerkstenen. De kilte heeft niet het laatste woord. Warme tranen en tijdloze blikken kruisen elkaar. Antwoorden zijn er niet. Langzaamaan ontkiemt het lichaam, bedolven onder heilige grond. De geboorte van een nieuwe dans die verhalen verbindt

De performance “Heart Space” wordt deze keer opgevoerd in een periode waarin pijn en trauma opnieuw aan de oppervlakte komen. Kerk en maatschappij worden verwacht kleur te bekennen en worden gevraagd om antwoorden te geven om de pijn uit het verleden te verzachten. “Heart Space” ging in première in Leuven op 30 maart. De performance is geïnspireerd op eerlijke en pijnlijke levensverhalen waarin de kerk diepe letsels heeft nagelaten. Mensen blijven zoeken naar manieren om deze gebroken relatie te helen. Heart Space wil ruimte scheppen om dit proces een kans te geven. Het dansritueel creëert een volledig nieuwe omgeving waar ook de Kerk haar wonden kan likken en op zoek kan gaan naar haar eigen hartwarmte die gloeit aan de oorsprong van haar verhaal.  

Heart Space wordt opgevoerd door vijf performers: twee dansers, een woordkunstenaar, een theologe/zangeres en een priester. Ze vertolken verschillende verhaallijnen die in deze ruimte samenkomen – niet op een kruispunt, maar in een cirkel: er is ruimte voor verzet, voor adem, voor contact en afstand, voor beweging. In vijf hoofdstukken worden situaties gecreëerd waarin gezocht wordt naar warmte, naar veilige bouwstenen van onze “heart space”. De confrontatie is een motivatie tot transformatie, ontdooien en loskomen. Soms staan we op, maar niet altijd. Sommige wonden worden gezalfd, anderen bloeden. Hun tijd is nog niet gekomen. Op het ritme van het ritueel helen we eerlijk, zonder richting of dwang. De hybride ruimte van de performance-liturgie geeft ons de vrijheid om te spreken vanuit het hart en te bewegen uit onze beenderen –  om ook niet akkoord te gaan. Een liturgie zonder amen maar met adem. En wanneer de laatste adem onze “heart space” verlaat, luisteren we. 

De verschillende onderdelen van de choreografische vertelling kunnen gelezen worden als de verschillende facetten van een persoon die trauma en misbruik heeft doorleefd. Onze intentie is niet om standpunten aan te nemen of te oordelen. Op basis van verschillende archetypische verhalen tasten we af waar er mogelijkheden ontstaan om te groeien en te verbinden. We gebruiken de mechaniek van verhalen vertellen in dialoog met de structuur van een klassieke eucharistie. Deze misviering ziet er dan ook radicaal anders uit en geeft een nieuw gezicht aan een verstilde en gewonde Kerk. 

We nodigen onze deelnemers uit om voor de performance met ons te praten rond de tafel. We maken kennis en geven informatie over het dansritueel voor zij die graag met enkele handvaten onze cirkel betreden. Wie graag mee fysiek opwarmt met de performers, kan iets vroeger komen. We vragen daarom om voor de performance contact op te nemen met ons, opdat we alle participanten zo goed mogelijk zouden kunnen begeleiden. Na de performance houden we een praatcirkel waar ervaringen van de performance gedeeld kunnen worden en waar een open gesprek kan plaatsvinden op basis van het thema van de voorstelling. Deelnemen is vrijblijvend en je kan er ook voor kiezen om het geheel vanop afstand te volgen (en buiten te gaan wanneer nodig). 

Programma:

  • Fysieke opwarming van de performers: 19u
  • Kennismaking rond de tafel: 19.30u
  • Performance : 20-21u
  • Nagesprek en deelcirkel: 21-22u 

Choreografie: Sander Vloebergs; Dans: Katrien Vanderbeke en Sander Vloebergs, Zang: Pierrette COffrée, Priester: Ronald Sledsens, Zang : Xenia Geysemans

contactsander-vloebergs@hotmail.com 

Impressies van de première / try out in BAC Leuven op 30 maart 2023

Leave a comment